Demokratian auringonlasku: Unkari

Alkaa
Loppuu
Paikka ja osoite
Töölön kirjasto, Mika Waltari –Sali (4.krs.), Topeliuksenkatu 6, Helsinki
Järjestäjä
Suomi-Romania-Seura
Tapahtuman kuvaus
Huom. piti alunperin olla 18.10.2018, mutta esiintyjän loukkaantumisen takia siirrettiin uuteen ajankohtaan.

Demokratian auringonlasku: Unkari

Politiikantutkija dosentti Katalin Miklóssy, Helsingin yliopisto, Aleksanteri-instituutti

Viimeisten vuosien aikana huolestuttavat uutiset ovat alkaneet lisääntyä Unkarista, maasta, joka oli liberaalimpia jo valtiososialismin aikana. Olemme saaneet kuulla oikeusvaltion heikentämisestä, oikeuslaitoksen, median ja kansalaisjärjestöjen vapauden kaventamisesta ja vallan keskittämisestä. Maa kieltäytyi ottamasta osaa yhteisten asioiden (kuten esimerkiksi pakolaiskriisin) hoitoon ja tahtoi vain oikeuksia unionin rahavirtoihin, joita EU:n läntisten ja pohjoisten nettomaksajamaat, mukaan lukien Suomi, kustantavat.

Miten tämä on voinut tapahtua Euroopan unionin jäsenmaassa? Onko tämä merkki siitä, että Unkari on erkaantunut unionin yhteisistä päämääristä ja arvoista? Jos näin on, mitä se kertoo Unkarin demokratian tilasta? Luennoitsija pohtii onko enää olemassa mahdollisuus korjata tilannetta vai onko peli jo pelattu?

VTT Katalin Miklóssy on Aleksanteri-instituutin vanhempi tutkija ja poliittisen historian dosentti Helsingin yliopistossa. Hän johtaa Jean Monnet -ohjelmaa, joka tutkii EU:n itäisten jäsenmaiden kehitystä.
Linkki tapahtumaan