Miksi Tšekkoslovakiasta tuli 70 vuotta sitten kommunistinen, mutta Suomesta ei? Mikä oli se kuuluisa ”Tšekkoslovakian tie”?

Alkaa
Loppuu
Paikka ja osoite
Töölön kirjasto, Mika Waltari –Sali (4.krs.), Topeliuksenkatu 6, Helsinki
Järjestäjä
Suomi-Romania-Seura
Tapahtuman kuvaus
Miksi Tšekkoslovakiasta tuli 70 vuotta sitten kommunistinen, mutta Suomesta ei? Mikä oli se kuuluisa ”Tšekkoslovakian tie”? VTT Heikki Larmola

Heikki Larmola on 72-vuotias valtiotieteen tohtori ja entinen pitkäaikainen julkisen hallinnon virkamies, mm. ulkoministeriössä. Hän väitteli vuonna 2003 kommunistien valtaannoususta Tšekkoslovakiassa 1943 – 1948. Implisiittisesti siinä juoksi mukana vertailu Suomeen, miksi kommunistit eivät menestyneet täällä. Parhaillaan hän kirjoittaa ensimmäistä suomenkielistä tšekkien ja slovakkien poliittista historiaa.

Luennossa Larmola käy läpi, mitkä ulkopoliittiset ja mitkä sisäpoliittiset tekijät johtivat Tšekkoslovakiassa Neuvostoliiton satelliitiksi, mutta pelastivat Suomen itsenäisyyden. Vaikka Tšekkoslovakia kärsimystensä jälkeen päätyikin toisen maailmansodan päättyessä voittajien puolelle ja Suomi kuului hävinneisiin akselivaltoihin, silti Suomi säilytti nipin napin itsenäisyytensä, kun taas Tšekkoslovakia suljettiin neuvostoimperiumin sisäpuolelle. Geopolitiikan ja sisäisten yhteiskunnallisten ja poliittisten rakenteiden kestävyys olivat olennainen osa käydyssä poliittisessa kampanjassa.
Larmola on esittänyt nämä asiat englanninkielisessä väitöskirjassaan runsaat 15 vuotta sitten, mutta silti varsinainen ”Tšekkoslovakian tie” on jäänyt Suomessa melko tuntemattomaksi, vaikka siitä on puhuttu täällä useamman vuosikymmenen ajan. Varsinkin vanhempien sukupolvien edustajat muistanevat termin oikein hyvin.
Linkki tapahtumaan