• YSL:n hallitus järjestäytyi ja hyväksyi uuden jäsenjärjestön
  • Kulttuuriministeriö jakoi toiminta-avustukset ystävyysseuratoimintaan
  • Kevätkokous 22.4.2021 klo 18
  • Yhdistystiedon webinaari 6.5.2021 klo 18
  • Syyskauden toimintasuunnitelmia

 

Hyvät YSL:n jäsenjärjestöt,

Sanat eivät riitä kertomaan - laulettiin vanhassa laulussa, muistatteko? Siltä hieman tuntuu juuri nyt, kun järestötoiminnan pitäisi olla parhaimmillaan. Matkamessut siirtyivät tammikuulle 2022 ja suuri Maailma Kylässä -festivaali verkkotapahtumaksi. Muutamia vain mainitakseni. Koronan vaikutukset jatkuvat ja niihin on vain sopeuduttava. Toivomme, että syksyllä kaikki olisi toisin ja taas tapaisimme ilman teamseja ja muita apuvälineitä.

Tässä kirjeessä on tietoa YSL:n ja hallituksen ajankohtaisista esityksistä. Hallitus kokoontuu säännöllisesti.

YSL:n hallituksen päätöksiä

Tammikuun kokouksessa valittiin 1. varapuheenjohtajaksi Ulla Eirola (Suomi-Portugali yhdistys) ja 2. varapuheenjohtajana jatkaa Heikki Kirjanen ( Suomi-Namibia Seura). Myös nykyiset sihteerimme Kaija Hyönen-Rajecki (Suomi-Puola Yhdistysten Liitto) ja taloudenhoitaja Pirkko Heiniö (Japanilaisen kulttuurin ystävät) jatkavat tehtävissään. Maija Boshkov (Suomi-Bulgaria-seura) hoitelee niinikään edelleen Matkamessuja ja syysretkeä.

Uudeksi jäsenjärjestöksi hyväksyttiin Suomi-Irlanti-seura. Tervetuloa mukaan Irlanti. Valitettavasti kaksi yhdistystä on jättänyt jäsenmaksunsa maksamatta kolmelta vuodelta, joten niiden katsottiin sääntöjemme perusteella eronneen liitosta.

Hallitus on keskustellut sosiaalisen median käytöstä laajemmin. Ja esitämme, että jäsenjärjestöt edelleen muistaisivat laittaa YSL:n kotisivulle tietoja omista tapahtumistaan. Myös haluaisimme aktivoida liiton Facebookin käyttöä. Olkaa aktiivisia ja laittakaa sinne tapahtumatietojanne ja muutakin kiinnostavaa aineistoa, jotka toivotte laajempaan tietoisuuteen. Tavoitteemme myös on, että liiton FB-sivuilla olisi 500 käyttäjää. Suositeltavaa olisi, että jokainen laittaisi tiedon omasta FB-sivustaan myös YSL:n kotisivuille oman järjestön yhteystietoihin. Tämän vuoden jäsenluettelo on pian painossa ja lähetetään teille postissa.

Hallitus valmistelee kevätkokousta 22.4.2021 klo 18 Rauhanasemalle, mutta koronatilanteen mukaan myös etäosallistumista valmistellaan samaan tapaan kun pidimme viime syksyn syyskokouksen. Kokouskutsu, osallistumisohjeet ja aineisto tulevat aikanaan teille. Sääntömääräisten asioiden lisäksi hallitus esittää sääntömuutosta, jonka jälkeen etäosallistuminen tulisi jatkossa mahdolliseksi hallituksen tai liiton kokouksen päätöksellä.

YSL:n syyskokous on suunniteltu pidettäväksi torstaina 18.11.2021 klo 18 alkaen Rauhanasemalla ja etäkokouksena.

Kulttuuriministeriön avustukset puhuttavat

Kulttuuriministeriö jakoi tämän vuoden ystävyysseuratoiminta-avustukset helmikuun lopussa. Tiedossa oli, että avustukset hieman pienenvät, mutta muutama avustuksia aikaisemmin saanut järjestö ei saanut avustusta eri syistä. YSL:n osuus oli 9.600 euroa (vuonna 2020: 10.000 euroa). Näistä ja avustusten tulevaisuudesta olemme olleet huolissamme. YSL on jatkuvasti yhteyksissä ministeriöön, jotta avustukset saataisiin säilymään. 

Nyt jo muistutamme, että viime vuoden avustusten selvityksen on muistettava tehdä ajallaan.

Tulevaisuuden suunnitelmia

Yhdistyslainsäädäntö ja -käytäntö tulevat muuttumaan. Miten? Siitä järjestämme webinaarin 6.5.2021 klo 18. Alustajaksi on lupautunut huippuasiantuntija OTL Juha Viertola. Tarkemmat tiedot myöhemmin ilmestyvät myös YSL:n kotisivuille.

Hallituksessa on mietitty ystävyyseuratoiminnan yhteistä esittelyä kahdella tavalla: ravintolapäivänä 15.8.2021 yhteisellä tapahtumalla ja  ystävyysseurojen syysmarkkinoilla lokakuulle. Monet järjestöt ovatkin jo ilmoittaneet kiinnostuksensa osallistua syysmarkkinoille.

Koronan salliessa perinteinen syysretki lauantaina 25.9.2021 on matka Tampereelle tapaamaan paikallisia ystävyysseuroja. Tämä oli jo peruuntunut suunnitelma viime vuonna.

Hyvät jäsenjärjestöt - kiitoksia kaikista yhteydenotoistanne. Tapaamisiin ja kuulumisiin.

 

Markku Lemmetty

puheenjohtaja