Tässä ajankohtaisinfoa tapaamisesta OKM:n edustajien kanssa 18.4.2024, Eurooppa päivästä 7.5.2024 ja kevätkokouksen 16.4.2024 päätöksistä:
 

Tapaaminen OKM:n kanssa 18.4.2024

YSL:n kevätkokouksen 16.4.2024 viestit OKM:n avustusasiassa toimitettiin perille tapaamisessamme torstaina 18.4.2024. Kokoukseen osallistuivat Markku Lemmetty, Maija Boshkov ja Kirsi Bongwirnso. Ministeriön puolelta paikalla olivat johtaja Minna Karvonen ja kulttuuriasianneuvos Emma Harju.

Vuoden 2024 avustusten osalta todettiin, että ministeriö käytti hakuilmoituksessa ollutta 10 000 euron rajaa siten, että pienimmät avustukset olivat suuruudeltaan 12 000 euroa. Ministeriö ilmoitti käyttäneensä hakuilmoituksessa olleita kriteereitä.

Vuoden 2025 avustuksista ja hallituksen kehysbudjetin leikkauksista todettiin OKM:n kokonaissummaksi 75 milj. euroa, mikä nousee vielä jatkossa 150 miljoonaan euroon. Ministeriö joutuu tekemään uusia leikkauksia hallituksen hallitusohjelmassa sovittujen lisäksi. Miten leikkaukset kohdistuvat? Niistä tai aikatauluista ministeriön sisällä ei vielä ole tietoa yksityiskohdista.

YSL toi esille järjestöjemme monipuolisen ja moniarvoisen työn, jonka vaikuttavuuden mittausta on voitu osoittaa hyvin avustushakemuksissa. Uusista hakukriteereistä vuodelle 2025 ei tässä vaiheessa ole vielä ministeriössä tietoa, koska avustussummakin on auki ja selviää vasta syksyllä, kun hallitus esittää budjetin eduskunnan käsiteltäväksi.
 

Hakujärjestelmän uudistaminen on kesken. Ministeriössä on ollut pilottihankkeita, mutta uudistusta ei ole tulossa vielä ensi vuoden hakuun. Kun uudistus tulee niin siitä tiedotetaan.
 

Keskustelimme myös ystävyysseurojen taloustilanteesta ja mahdollisuuksista toiminnan rahoittamiseen eri keinoin. Esitimme, että valtiovallan tulisi lainsäädännöllä helpottaa esim. sponsoriavustusten verotusta. (kirjoittajan kommentti: Tästä aiheesta ilmeisesti myös kehysriihessä on tehty päätöksiä, kun lukee tarkasti Helsingin Sanomien pääkirjoitusta tänään 19.4.2024).
 

Keskusteluja YSL:n ja ministeriön edustajien kanssa tullaan jatkamaan ja ministeriön edustajat ovat valmiit vastaamaan kysymyksiin, kun järjestöt niitä esittävät. Näin todettiin lopuksi.
 

Eurooppa päivä 7.5.2024

Ystävyysseuroille ja liitolle on varattu oma ständi keskustakirjasto Oodissa Eurooppa päivänä tiistaina 7.5.2024 1. kerroksessa. Järjestöjen aineistoa tulee tuoda paikalle aamulla 08.30-09.00 välisenä aikana, mutta myöhemminkin sopii tuoda. Päivän tapahtumat alkavat klo 09. YSL päivystää koko päivän klo 16 asti, mutta olisi iloinen yllätys, jos myös järjestöistä tulisi edustajia tervehtimään ja vaikka myös osallistumaan päivystykseen. Mitään myyntituotteita ei oteta vastaan, mutta ilmaiset esitteet jne jaettavat ovat tervetulleita. Tarkemmat tiedot päivän ohjelmasta löytyvät Eurooppa päivän kotisivuilta www.eurooppapaiva.fi
 

YSL:n kevätkokous 16.4.2024

Kevätkokoukseen Rauhanasemalla osallistui yli 20 jäsenjärjestöjen edustajaa. Tilinpäätös ja toimintakertomus hyväksyttiin yksimielisesti ja hallitukselle myönnettiin vastuuvapaus. Kevätkokoukseen emme saaneet edustajaa OKM:sta, mutta olimme saaneet kutsun neuvotteluihin, jotka siis pidettiin 18.4.2024, kuten jo edellä tässä viestissä on kerrottu. Virallisen kokouksen yhteydessä keskusteltiin ystävyysseurojen avustusjärjestelmästä, ensi vuoden Matkamessuista ja julistettiin virallisesti tämän vuoden ystävyysseurateko -kilpailu. Syysretki järjestetään 21.9.2024 Turkuun. Näistä kerromme lisää kesäkirjeessä ja YSL:n kotisivuilla www.ysl.fi 
 

Kevätterveisin

Markku Lemmetty

Ystävyysseurojen liitto

puheenjohtaja